Vloga tepihov za avtomobile

Tepihi za avto so nepogrešljiv dodatek v vsakem vozilu. Verjetno pa bi njihovo vlogo spoznali šele tedaj, ko jih v avtu ne bi bilo. Vožnja bi v hipu postala precej manj prijetna, posledično nevarnejša. Na trgu so na voljo najrazličnejše vrste avtomobilskih preprog, predvsem od vaših želja pa je odvisno, za kateri tip avto tepiha se boste odločili.

Uporaba tepihov za avto je v stalnem porastu in če malokdo med vami si torej predstavlja vožnjo brez njih. So pomemben element v notranjosti vozila. Na eni strani omogočajo učinkovito zaščito pa tudi lažje čiščenje notranjosti. Ne nazadnje primerno izbrani tepihi za avto prispevajo k večji varnosti. V vozilu imajo preproge tudi vlogo pri zadrževanju toplote, ki bi sicer skozi dele iz kovin uhajala predvsem v bolj hladnem delu leta.

Iz česa so v osnovi sestavljeni avto tepihi?

V osnovi so avto tepihi sestavljeni iz tekstilu podobnih materialov ali pa iz gume. Tekstilne preproge so torej narejene iz tekstila, navadno gre za polipropilen. Takšna vrsta tepihov je zelo trpežna in ne otip prijetno mehka. Za vzdrževanje praviloma zadostuje že samo uporaba sesalnika. Če slednji ne zadostuje, je potrebno madeže odstraniti s pomočjo ustrezne avto kozmetike. Po odstranitvi madežev na tepihu je treba avtomobil ponovno posesati.

Tepihi za avto iz tekstila so trpežni in jih lahko posesamo
Tepihi za avto iz tekstila so trpežni in ne otip prijetno mehki. Za vzdrževanje praviloma zadostuje že samo uporaba sesalnika.

Na voljo pa so tudi gumijasti avtomobilski tepihi, ki so običajno bolj odporni in izdelani po meri. Na trgu jih lahko kupite glede na znamko ter tip vozila. Posledično se torej lahko povsem prilagodijo izbranemu avtu. Gumijaste avto preproge so prepoznane po svoji posebni oblikovanosti, ki med drugim povečuje tudi zadrževalne lastnosti za umazanijo in vodo.

Neprijeten vonj po gumi v avtu

Medtem ko nekatere gumijasti avto tepihi preprosto navdušujejo, se jih drugi bojijo izbrati, saj menijo, da bi se zaradi njih v notranjosti vozila lahko pojavil precej neprijeten vonj.

Pri tem pa je vsekakor treba poudariti, da kakovostne preproge za avto iz gume ne oddajajo vonja po gumi.

Pri nakupu gumijastih avto tepihov bodite predvsem pozorni na posebne certifikate, ki potrjujejo kakovost preprog za avto. Prav tako bodite dovolj pozorni na izbiro naravnih materialov, ki so prijetnega vonja, odlikuje pa jih tudi njihova precej dolga življenjska doba.

Vedno dobrodošle tekstilne preproge za avto

Od vas je torej odvisno za kakšne avtomobilske preproge se boste odločili. Tekstilne preproge za avto so še vedno ena od najpogostejših izbir kupcev dodatkov za avtomobile, saj so prepričani, da z njimi lahko v precej veliki meri poskrbijo tudi za dodatno estetiko v notranjosti vozila.

Tekstilne preproge za avto poskrbijo za čistočo in estetiko vozila
Tekstilne preproge za avto poskrbijo tudi za estetiko v notranjosti vozila.

Tako kot to velja za večino opreme za avtomobile, imajo tudi avto tepihi omejeno življenjsko dobo. Slednja je zlasti odvisna od kakovosti izbranih materialov tepiha, prav tako tudi od vaše uporabe in z njo vezane obrabe. Navadno se najhitreje obrabi tisti tepih, ki je nameščen pod voznikom. Sledi tepih na sovoznikovem mestu in nazadnje še avto preproge v zadnji vrsti.

Menjava avto preprog

Ko se odločate za menjavo preprog v avtu, so torej lepe tekstilne preproge za avto ena od možnih izbir. Smiselno pa je seveda, da zamenjate vse štiri preproge hkrati. Vedno pa imate možnost menjave samo sprednjih ali zadnjih – denimo nekateri se odločijo, da bodo tekstilne prekrili ali zamenjali z gumijastimi samo na zadnjih sedežih, da preprečijo nabiranje umazanije iz otroških škornjev.

Tekstilne preproge za avto iz kakovostnih materialov
Tekstilne preproge za avto iz kakovostnih materialov zdržijo bistveno dlje.

Če si želite omogočiti daljšo življenjsko dobo avto preprog, je potrebno primerno skrbeti za njihovo čiščenje in vzdrževanje. Sočasno morate tudi poskrbeti za izbiro kakovostnih materialov, iz katerih so izdelane preproge za avto. Dejstvo je, da se avtomobilska oprema nižje kakovosti obrabi bistveno hitreje, posledično so potrebne bolj pogoste menjave, kar pa ne nazadnje precej pomembno vpliva tudi na vaše finančne izdatke. Kakovost je torej tudi v tem primeru nekaj, v kar se vam še kako izplača vložiti na začetku.

Gumijaste avto preproge s posebnimi pritrdilnimi čepi

Če se boste odločili za avtomobilske gumijaste tepihe, se lahko odločite za takšne, ki vključujejo prav posebne pritrdilne čepe. Z njihovo pomočjo se lahko avto tepih namesti v predvideni položaj.

Gumijasti tepihi za avto natančno prekrivajo notranjost avtomobila in so prilagojeni tako, da se ne morajo zatikati za pedalke za dodatno varnost pa poskrbijo pritrdilni čepi.

Po nameščanju tepihov iz gume s pritrdilnimi čepi, se tepih ne bo več gibal, kar pa seveda učinkovito preprečuje morebitni vpliv tepiha na samo upravljanje vozila med vožnjo.

Primerna skrb in nega avtomobilskih preprog

Tekstilne preproge za avto so za čiščenje bolj zahtevne. Tepihi za avto, ki imajo ravne linije, so oblikovani tako, da je umazanijo povsem preprosto očistiti z njih. Za čiščenje se lahko uporabi zgolj navadna voda. Prav tako za čiščenje lahko izberete posebna čistilna sredstva, ki vam omogočajo suho čiščenje in to brez uporabe vode.

You may also like...